TARINA

Lapsuuden
haaveammatista
tuli totta

Kaisa toteutti lapsuuden haaveensa ja hakeutui IT-alalta sisustussuunnittelijan koulutukseen, joka johti lopulta oman yrityksen perustamiseen.

Miksi hait opiskelemaan sisustussuunnittelua?

Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut sisustussuunnittelusta ja arkkitehtuurista. Haaveilin teinivuosina luovasta alasta ja sisustussuunnittelu oli yksi unelma-ammateistani. Elämä kuitenkin kuljetti minut digitaaliseen maailmaan, joka tuntui pitkään omalta jutulta. Olin useita vuosia muun muassa projektipäällikkönä IT-yrityksessä, jossa sain tehdä töitä kansainvälisessä ilmapiirissä. Työ oli mahtavaa, mutta aloin kuitenkin kaivata työhöni luovuutta, käsillä tekemistä sekä konkretiaa. Vanha haaveeni sisustussuunnittelijan ammatista palasi mieleeni, eikä jättänyt minua rauhaan. Niinpä päätin lähteä tavoittelemaan unelmaani ja hakeuduin opiskelemaan sisustussuunnittelua AJK-Jatkokoulutukseen.

Oliko sinulla koulutuksen alussa aikaisempaa kokemusta sisustussuunnittelusta?

Olen harrastanut sisustamista ja sisustussuunnittelua omaksi iloksi niin kauan kuin muistan. Isoin projekti ennen koulutusta oli oman kodin remontointi lattiasta kattoon. Remonttisuunnitelmaa tehdessäni silmäni avautuivat sille, mitä kaikkea sisustussuunnittelu voi pitää sisällään ja olin tästä todella innoissani. Luultavasti jotain tästä innostuksesta jäi kytemään mieleeni, vaikka en sitä itse vielä tajunnut, kun remontin jälkeen jatkoin työuraani entiseen tapaan IT-alalla.

Minkälaista oli opiskella sisustussuunnittelijan koulutuksessa?

Opiskelu AJK:ssa oli innostavaa ja käytännönläheistä. Opiskelu vaatii itsenäistä otetta, vaikka tukea saikin aina tarvittaessa. Jokainen opiskelija työsti koulutuksen aikana omaa portfoliotyötänsä, jonka ansiosta myös vapaa-ajalla sai tehdä suunnittelua niin sanotusti kädet savessa. Koulutuksen aikana käytiin kattavasti läpi sisustussuunnittelun eri osa-alueita ammattitaitoisten opettajien johdolla. Oli myös mahtavaa tutustua samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa yhteys on säilynyt vielä opintojen jälkeenkin.

Mikä oli mielenkiintoisinta/parasta opiskelussa?

Opiskelussa parasta oli systemaattisen suunnitteluprosessin oppiminen. Materiaali- ja värioppi oli myös erittäin mielenkiintoista. Sisustamisen historiasta on ollut paljon hyötyä käytännön työssä. Koulutuksen aikana olen oppinut havainnoimaan ympäröivää maailmaa ihan eri tavalla kuin aiemmin. Se auttaa kehittämään omaa luovuutta ja motivoi jatkuvaan omatoimiseen opiskeluun.

Miten olet hyötynyt koulutuksesta?

Sain koulutuksen aikana varmuuden, että olen löytänyt oman juttuni. Sain myös eväitä tehdä suunnittelua ammattimaisesti. Yksi tärkeimmistä hyödyistä oli selkeän esitystekniikan omaksuminen. Opin tekemään suunnitelmapiirustukset sekä käsin että 3D-mallinnusohjelmalla.

Mitä olet tehnyt valmistumisesi jälkeen?

Sain ensimmäisiä asiakastöitä jo koulutuksen aikana ja tein aluksi pienempiä suunnittelutöitä sivutoimisesti. Perustin yrityksen valmistumisen aikoihin ja hyppäsin tutusta IT-maailmasta täysipäiväiseksi sisustussuunnittelijaksi. Olen tehnyt enimmäkseen yksityiskotien suunnittelua, mutta tavoitteena on jatkossa tehdä enemmän myös julkisten tilojen suunnittelua.
Löydät Kaisan nettisivut tästä: www.kaisakallatsa.fi.