Sisustussuunnittelijan koulutus

AIKA

 • 13.9.2024 – 11.10.2025

TOTEUTUS

 • etä + lähi

LAAJUUS

 • 30 opetuskertaa
 • 28 opintopistettä
 • 13 kk

HAKUAIKA

 • Haku päättyy 5.9.2024

Opiskele sisustusalan ammattilaiseksi

Sisustussuunnittelijan koulutus sopii sinulle, joka haluat kehittyä kodin tilojen suunnittelun ammattilaiseksi. Voit opiskella joustavasti työn ohella ja asuinpaikasta riippumatta.

Koulutukseen hakeminen ja osallistuminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta alalta. Koulutus antaa hyvät valmiudet uuden uran aloittamiseen sisustusalan yrittäjänä tai muussa sisustamiseen liittyvässä työssä.Mitä, miksi ja kenelle?

Kodin tilojen suunnittelun perusteet

Koulutuksen aikana perehdyt kattavasti kodin eri tilojen sisustussuunnittelun osa-alueisiin, kuten tilasuunnitteluun, sisustusmateriaaleihin, työpiirustusten laatimiseen, värien käyttöön, kodin valaistussuunnitteluun, kodin sisustustekstiileihin ja SketchUp mallintamiseen.

Ammattimaiset valmiudet suunnitteluun ja yrittäjyyteen

Opit suunnittelemaan toimivia, realistisia ja esteettisesti houkuttelevia tiloja ottaen huomioon asiakkaiden tarpeet, budjetit ja aikataulut. Saat varmuutta suunnittelutyöhön ja omien visioiden toteuttamiseen sekä valmiudet suunnittelualan yrittäjänä toimimiseen.

Kaikille sisustusalasta kiinnostuneille

Koulutus antaa hyvät valmiudet uuden uran aloittamiseen sisustussuunnittelijana tai muussa sisustamiseen liittyvässä työssä. Se sopii myös niille, joilla on jo jonkin verran kokemusta alalta esimerkiksi työn tai harrastuneisuuden kautta.

Joustavaa etäopiskelua

Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Koulutukseen kuuluu sekä lähi- että etäopetuspäiviä, vierailukäyntejä yrityksiin sekä itsenäistä opiskelua erilaisten suunnittelutehtävien ja verkkomateriaalien parissa. Käytössäsi on koko koulutuksen ajan sähköinen oppimisalusta Moodle.Koulutuksen sisältö

Tilasuunnittelu

 • Suunnittelun perusperiaatteet ja lähtökohdat
 • Suunnitteluprojekti ja suunnittelijan työ
 • Mitat ja mitoitukset
 • Kodin eri tilojen tilasuunnittelu
 • Suunnitteluvälineet ja dokumentit

Sisustussuunnittelu ja yrittäjyys

 • Värit ja pintamateriaalit
 • Kiinto- ja irtokalusteet
 • Kodin tilojen valaistussuunnittelu
 • Sisustustekstiilit
 • Sisustuksen viimeistely
 • Piirustukset, luettelot ja ohjeistukset
 • Trendien hyödyntäminen sisustussuunnittelussa
 • Vastuullisuus ja kestävä kehitys
 • Vanhan talon korjaaminen ja sisustussuunnittelu
 • Sisustuksen tyylihistoria
 • Suunnittelusopimus
 • Suunnittelijan PRO START -päivä
 • Yhteistyö tavarantoimittajien kanssa

Esitystekniikka

 • Tekninen piirtäminen ja eri mittakaavat
 • Tietokoneavusteinen piirtäminen (SketchUp)
 • Moodboard harjoittelu

Portfoliotyö

Sisustussuunnittelijan koulutuksen aikana pääset työskentelemään todellisen asiakasprojektin parissa, kun työstät omaa aitoa sisustussuunnittelukohdettasi. Saat arvokasta kokemusta ja pääset kehittämään ammattitaitoasi käytännön tilanteissa jo koulutuksen aikana.

Suunnitelmapiirroksista, huonekorteista ym. kokoat kattavan kodin tilojen suunnitelman portfolioksi, joka toimii osaamistasi esittelevänä lopputyönä. Portfolio toimii koulutuksen jälkeen hyvänä työnäytteenä esimerkiksi asiakaskontaktien luomisessa.Työelämän verkostot

Osa sisustussuunnittelijan koulutuksessa järjestetään yritysyhteistyökumppaneiden toimesta. Vakiintuneita yhteistyökumppaneitamme ovat mm. ABL-Laatat, Dekostudio, Kylpyhuonekeskus, Teknos ja Tikkurila.

Sisustussuunnittelijan koulutuksesta valmistuneet ovat työllistyneet alalle hyvin. Moni valmistuneista perustaa oman sisustusalan yrityksen. Osa valmistuneista toimii mm. keittiösuunnittelijana, sisustusneuvojana tai sisustusmyyjänä. Valmistuttuasi pääset myös osaksi ainutlaatuista suunnitteluyhteisöä, Sissarit Ry:tä, joka on AJK:sta valmistuneiden suunnittelijoiden oma yhdistys. Yhdistys ylläpitää jäseniensä ammatillista osaamista ja verkostoitumista muun muassa koulutusten ja tapahtumien avulla.


Hinta ja hakeminen

Sisustussuunnittelijan koulutuksen hinta on 3 632 € (sis. alv. 24 %).

Voit maksaa koulutuksen kertamaksuna, kahdessa erässä, neljässä erässä tai kuukausimaksuina (264€/kk). Opiskelupaikan varausmaksu 200 € sisältyy hintaan ja se maksetaan koulutuspaikan vahvistamisen yhteydessä.

Koulutukseen haetaan sähköisellä hakemuslomakkeella. Hakemukseen liitetään ennakkotehtävä, jonka ohje löytyy hakulomakkeesta. Hakeminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta alalta. Opiskelijavalintaan vaikuttaa hakijan koulutustarve, aikaisempi kokemus ja harrastuneisuus sekä motivaatio. Lisäksi arvioimme ennakkotehtävän visuaalisen toteutuksen kokonaisuutta, ulkoasun selkeyttä ja ilmaisutaidon luovuutta. Hakijalta edellytetään tietotekniikan perusteiden osaamista.


Opiskelijatarina

“Opiskelussa parasta oli ehdottomasti oman osaamisen laajentaminen ja urasuunnitelmien vahvistuminen. Samanhenkiset, ihanat opiskelutoverit olivat kirsikkana kakun päällä.”

– Kati Kokljuschkin


Kouluttajina alan asiantuntijat

Riia Rauhala

Sisustusarkkitehti, vastuukouluttaja

Riia toimii AJK:ssa sisustussuunnittelun pääkouluttajana keväästä 2023 alkaen. Riia on toiminut päätoimisena yrittäjänä jo 12 vuoden ajan tehden julkisten tilojen ja kotien suunnittelua. Tätä aiemmin hän toimi suunnittelijana alan eri toimistoissa. 

Riia on valmistunut muotoilijaksi (AMK) Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta ja tämän jälkeen taiteen maisteriksi (TaM) Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Hänellä on laaja kokemus erilaisista suunnitteluprojekteista, kuten esimerkiksi liike- ja toimistotilojen laajoista suunnitteluprojekteista sekä satojen kotien suunnitteluista. Riialla on myös usean vuoden kokemus alan sisustusohjelmissa toimimisesta (Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia).

Riia toimii aktiivisesti alan järjestöissä (Ornamo, Sisustusarkkitehdit SIO, Sisustussuunnittelijat SI) ja on hallitusjäsen Sisustussuunnittelijat SI:ssä. 


Riian lisäksi koulutuksessa on mukana myös muita asiantuntevia kouluttajia:

Erja Taipale

Sisustus- ja valaistussuunnittelija

Erjalla on oma suunnitteluyritys, jonka kautta hän tekee valaistussuunnittelua ja sisustussuunnittelua sekä yksityisiin koteihin että julkisiin tiloihin. Aikaisemmin hän on ollut myös töissä valaisinten maahantuojalla valaistussuunnittelijana. Sisustussuunnittelijan koulutuksessa Erja vastaa kodin valaistukseen ja valaistussuunnitteluun liittyvistä opetuskokonaisuuksista.

Outi Tammi

Sisustussuunnittelija

Outi on toiminut sisustusalan yrittäjänä vuodesta 2007. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteiden maisteri ja sisustussuunnittelija. Ennen sisustussuunnittelijan ammattia hän työskenteli pitkään opettajana. Outi opettaa koulutuksessa värisuunnittelua sekä valmentaa yrittäjyyslinjan opiskelijoita sisustusalan yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä.

Hannu Rinne

Perinnemestari

Hannu on vanhoista rakennuksista lumoutunut taidehistorioitsija, toimittaja ja tietokirjailija. Hän julkaissut yhteensä seitsemän Perinnemestari-kirjaa ja hän kirjoittaa säännöllisesti perinnerakentamisesta alan lehteen. Hannu jakaa tietoa myös puhumalla ja opettamalla oppilaitoksissa ja erilaisissa tapahtumissa. Sisustussuunnittelijan koulutuksessa hän kouluttaa lempiaiheitaan perinnerakentamista ja sisustuksen tyylihistoriaa.Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tarvitseeko minulla olla aikaisempaa kokemusta tai koulutusta alalta?

Koulutukseen hakeminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta alalta. Koulutusohjelmanne sopivat hyvin sekä alalla toimiville että heille, joilla ei vielä kertynyt työkokemusta alalta.

Kuinka usein sisustussuunnittelijan koulutus alkaa?

Sisustussuunnittelijan koulutus alkaa pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Saako sisustussuunnittelijan koulutukseen KELA:n opintotukea tai aikuiskoulutustukea?

Sisustussuunnittelijan koulutuksessa ei voi saada opintotukea tai aikuiskoulutustukea, sillä se ei ole tutkintoon johtavaa koulutusta.

Miten koulutuksen voi maksaa?

Sisustussuunnittelijan koulutuksen voi maksaa joustavasti kertamaksuna, kahdessa erässä, neljässä erässä tai kuukausierissä (264€/kk).

Mitä opiskelijavalinnoissa painotetaan, mitkä ovat hakukriteerit?

Opiskelijavalinnoissa painotetaan opiskelijan motivaatiota ja koulutustarvetta sekä ennakkotehtävän visuaalisen toteutuksen luovuutta ja ulkoasun selkeyttä. Aikaisempaa kokemusta alalta ei vaadita, mutta kaikki aikaisempi kokemus, kuten koulutus, kurssit ja harrastuneisuus katsotaan hakijalle eduksi.

Saako koulutuksesta todistuksen?

Koulutuksesta saa päättötodistuksen arvosanoineen.

Mihin koulutuksen jälkeen voi työllistyä?

AJK-Jatkokoulutuksen sisustussuunnittelijan koulutuksen suorittaneet ovat työllistyneet alalle hyvin. Yli puolet valmistuneista toimii sisustusalan yrittäjänä joko pää- tai sivutoimisesti. Osa valmistuneista työskentelee alan muissa tehtävissä, kuten sisustusmyyjänä, keittiösuunnittelijana ym. Työllistymiseen vaikuttaa omat kiinnostuksen kohteet ja oma aktiivisuus.

Miksi hakea juuri AJK-Jatkokoulutuksen sisustussuunnittelijan koulutukseen?

AJK-Jatkokoulutus on järjestänyt sisustussuunnittelijan koulutusta lähes 30 vuotta. Monipuolinen sisältö antaa ammattimaiset valmiudet sisustussuunnittelijan työhön. Ammattitaitoiset kouluttajat ja monipuoliset yhteistyökumppanit takaavat laadukkaan opetussisällön. Käytännön harjoittelu ja aito suunnitteluprojekti antaa eväitä suunnittelijan ammattiin ja alan yrittäjyyteen.


Ajankohtaista


Ota yhteyttä

Haluatko saada lisätietoja sisustussuunnittelijan koulutuksesta?

Ota yhteyttä koulutussuunnittelijaamme.
Anniina Haavisto
etunimi.sukunimi@ajk-jatkokoulutus.fi
puh. 050 532 1722
Vieritä ylös