Mikä säväytti ja kiinnosti Naantalin asuntomessuilla 2022?


AJK viettämässä kesäpäivää Naantalin asuntomessuilla 2022 

AJK:n toimistotiimi vieraili asuntomessuilla Naantalin Lounatuulessa. Aurinkoisen messupäivän jälkeen päätimme kirjoittaa blogilukijoidemme iloksi, mitä messuilta jäi päällimmäisenä mieleen ja mikä tämän vuoden messuilla säväytti meitä henkilökohtaisesti oikein erityisesti. Tässä siis fiiliksiämme Naantalin asuntomessuilta 2022: 

Seesteisyys puupintojen ja rauhallisten seinäsävyjen yhdistelmistä 

Havaitsimme messuilla hienoja ratkaisuja puupintojen ja rauhallisen seinäsävymaailman liittojen kautta. Eri sävyiset puut yhdessä vaaleiden sävyjen kanssa loivat seesteisiä, ajattomia tiloja. 

Osassa kohteista seesteinen tunnelma rakentui sisustukseen selkeän teeman kautta. Kohteessa 3 – Honka Haiku sisustusratkaisuissa oli yhtenäinen rauhallinen teema, joka kulki hienosti läpi talon. Yksityiskohdat rikkoivat hyvällä tavalla harmoniaa, säilyttäen kuitenkin yhteisen ”japandi-hengen”. Kohteen sisustussuunnittelijana toimi AJK:n alumni Maru Hautala. 

Hotellimaisuus kylpyhuoneissa 

Hotellimaisuus ja arjen luksus – tämä näkyi vahvasti messutaloissa! Luksus ilmentyi suurien kivilaattapintojen, sadesuihkujen ja kaksoisaltaiden kautta. Miten ihania kylpyhetkiä, arjen tärkeitä rentoutushetkiä messutalojen asukkaat saavatkaan! Useassa kohteessa oli myös terassille asennettu poreallas, tuomassa upean ympärivuotisen ulkotilan rentoutumiselle. 

Isot ikkunapinnat, jotka tuovat pohjoisen valon ja luonnon sisälle 

Isoja ikkunapintoja oli ilahduttavan paljon ja ne toivat Lounatuulen upean luonnon kallioineen, sammalmättäineen, mänty- ja merimaisemineen sisälle taloon. Toisaalta yksityisemmissä tiloissa, kuten makuuhuoneissa oli ajateltu huoneen käyttötarkoitusta ja aukotettu ikkunoita vaaka- ja pystysuuntaan kapeasti.  

Ei pelkkää valkoista seinää – mutta paljon vaaleita, maanläheisiä murrettuja sävyjä 

Näimme Naantalin asuntomessuilla paljon beigejä ja greigejä, sekä harmahtavia murrettuja sävyjä ja paljon hyvin vaaleita, kauniita versioita näistä. Tapetoituja pintoja oli sen sijaan melko vähän. 

Struktuuriseinistä, eli karkeasti pinnoitetuista seinistä, kohteen Villa Pinta seinäpinnat säväyttivät erityisesti. Tuntui kuin sama, ”raa’aksi” jätetty käsikipsiseinäpinta jatkuisi loputtomasti luoden yhtenäisen upean tyylin tiloihin. Seinien ilmeikäs look oli saatu aikaan jättämällä ne ”raakapintaisiksi”, käsikipsilaastipinnoiksi. Samassa kohteessa katseemme suorastaan liimautui Villa Pinnan kauniiseen ruokailutilan jatkeeseen, ”kasvihuonemaiseen” syvennykseen/lukunurkkaukseen. Tämä oli ihana yksityiskohta huonekasveista pitävälle, sillä nurkkaukseen mahtuu isommatkin puumaiset kasvit nauttimaan valosta. 

Ruskea – onko se tullut jäädäkseen? 

Trendikkään tummanruskean eri sävyjä oli nähtävillä jonkin verran esimerkiksi kiintokalusteissa olohuone-keittiöyhdistelmissä ja vaatehuoneissa. Vaaleampia ruskean sävyjä – beigeä ja hiekkaa oli paljon laattavalinnoissa, mutta ruskeista oli ”todella mistä valita” – värin eri sävyjä ja tummuusasteita oli todella kattavasti näillä messuilla nähtävillä. Beigen ja hiekan väriset suuret laatat seinä- ja lattiapinnoilla toivat rauhallista jatkuvuuden tuntua kohteissa.

Järkevällä suunnittelulla järkeviä neliöitä 

Mieleen jäi, että moni kohde oli neliöiltään suhteellisen pieni, mutta neliöt oli suunniteltu tehokkaiksi. Tuntui, että järkevällä tilanjako- ja säilytyskalustesuunnittelulla suhteellisen pienistä neliöistä oli saatu kaikki irti – talojen koko oli maltillinen yleisestikin. Myös vapaa-ajan asumisessa nähtiin tehoneliöitä. Järkevällä pohjalla verrattain pienistä neliöistä saadaan aikaan viihtyisä vapaa-ajan talo, joka jatkuu kesäkeittiöllä ja terassilla. Naantalin asuntomessujen suurikokoisin kohde oli 13 – Villa Pinta, jossa on 301 neliötä kerrospinta-alaa ja 182 asuinneliötä. 

Monessa kohteessa oli suhteellisen pienet makuuhuoneet, mikä oli järkevää tilankäyttöä ja makuuhuoneet olivat tällä tavoin toteutettuina kuin kotoisia ”pesiä”. Näistä kotoisista makuuhuoneista bongasimme myös usein suuren maton tai jopa koko lattian peittävän mattoratkaisun; kokolattiamatot olivat ihania valintoja muutamassa makuuhuoneessa – ylellistä hotellitunnelmaa ja pehmeyttä kotiin. Miten ihana olisikaan herätä ja astella tällaisessa makuuhuoneessa kirpeänä pakkasaamuna.  

AJK:sta valmistuneiden suunnittelijoiden kohteita nähtävillä useita myös tänä vuonna 

AJK:sta valmistuneilla sisustussuunnittelijoilla oli kohteita asuntomessuilla tänäkin vuonna. Kohteita olivat muun muassa: 3 – Honka Haiku, japandihenkinen paljon medianäkyvyyttä saanut kohde, jonka sisustussuunnitelman on toteuttanut Maru Hautala, 9 – Auroran Ruusu, jonka suunnittelusta vastasi Kati Kokljuschkin ja 35 – 1Koti IsoKoskelo, jonka suunnittelijana toimi Heli Virtanen.

Auroran Ruusu, jonka sisustussuunnittelusta Kati vastasi, pääsi messualueen kymmenen toimivimman kohteen joukkoon. Valinnan suoritti työtehoseuran ja ympäristöministeriön valitsijaraati, joka keskittyi tarkastelussaan asumisen kannalta toimiviin ratkaisuihin, kuten muun muassa keittiön toiminnallisuuteen, vaatehuoltoon ja pesutiloihin, säilytystilaratkaisuihin, esteettömyyteen sekä kestävään kehitykseen ja energiatehokkuuteen. Juttu on julkaistu Rakennusmaailman virallisessa messuluettelossa. AJK:lta valmistuneilla on järjestäen ollut sisustussuunnittelukohteita joka vuosi asuntomessuilla. On aina yhtä upeaa päästä näkemään näitä AJK-alumnien luovuuden tuloksia!  

Tiesithän muuten, että asuntomessukohteisiin pääsee tutustumaan myös virtuaalisesti, mikäli jokin kohde tai messut jäivät tällä kertaa välistä? Virtuaalimessut löytyvät täältä


Vieritä ylös