Mitä stailaaja tekee?

Kun värit, muodot ja pintastruktuurit halutaan yhdistää kauniiksi kokonaisuudeksi. Kun asunnon arkkitehtuuri vaatii kunnioitusta ja olemassaoleva sisustus halutaan herättää eloon. Kun kaupallinen tuote halutaan nostaa esille visuaalisin keinoin. Kun juhlatilaan tarvitaan taikasauvan heilautusta. Kun tarvitaan taitoa asetella, kohdistaa, yhdistää, karsia ja valikoida – silloin kutsutaan stailaaja paikalle.

Ammattina stailaaja

Viime vuosina sisustussuunnittelijan opinnot ovat olleet suosittuja, ja alan ammattilaisille on ollut yhä enenevissä määrin töitä. Ihmiset ovat tänä päivänä entiseen nähden tietoisempia ja vaativampia viihtyisien asuintilojen suhteen. Toinen usein kuultu esteetikon haaveammatti on stylisti, tai suomalaiseen suuhun paremmin sopiva stailaaja. Perinteisesti stylisti vastaa muotinäytösten tai -kuvausten kokonaisilmeestä, mallien vaatteista, meikistä, hiuksista ja muusta kuvausrekvisiitasta. Melko uuden, ja vielä monille tuntemattoman aluevaltauksen visuaalisilla aloilla on tehnyt stailaajan työ, joka ei varsinaisesti keskity ensisijaisesti muotiin ja mallien ulkoasuun, vaan kaupallisiin tuotestailauksiin.

Ehkäpä ensimmäisenä nostaisin esiin asunnon myyntistailauksen, jonka avulla myydään tuotetta, eli asuntoa. Asuntostailausta voi tehdä myös yksityisasiakkaalle kodin sisustuksen täydentävänä palveluna. Stailaaja voi toimia juhlien järjestäjänä, sekä juhlatilan suunnittelijana ja toteuttajana. Tuotemainokset lehdissä, televisiossa tai sosiaalisessa mediassa tarvitsevat onnistuakseen ammattistailaajan. Stailaajan työ voi olla monipuolista ja kaupallisen stailauksen puolelta löytyy paljon erilaisia työtehtäviä osaavalle stailaajalle. Tässä blogitekstissä tuon esille muutamia kaupallisen stailauksen osa-alueita.

Asunnon myyntistailaus

Viime vuosina Suomessa asuntojen myyntivauhtia on kiihdytetty asuntostailauksella. Useimmat myyntiin menevät asunnot stailataan asunnon myyntikuvia ja asuntonäyttöä varten. Tyhjän asunnon tilan esiintuomiseksi stailaaja kalustaa tilan tai tila esitellään myyntikuvissa virtuaalisesti digitaalisen stailauksen avulla. Usein kuitenkin asunnon myyntitilanteessa koti on asutussa kunnossa. Tällöin stailaaja stailaa valmiiksi kalustetun asunnon ensin karsimalla turhaa pois ja mahdollisesti lisäämällä jotakin kaunista tilalle.

Asuntostailaus piste i:n päälle

Vaikka asiakas olisikin jo käyttänyt ammattisisustussuunnittelijaa, on niin sanottu loppusilaus saattanut jäädä tekemättä. Koriste-esineet etsivät paikkaansa tai niitä ei ole edes hankittu. Sohvatyynyt ja torkkupeitot odottavat kaupassa ja kaunis kirjahylly olisi vieläkin kauniimpi, kun tavarat olisivat esteettisemmin esillä. Kodikkuuden luominen sekä kerroksellisuuden ja omaperäisyyden löytyminen saattavat onnistua helpoiten ammattistailaajan avulla.

Stailaaja mainoskuvauksissa

Kun tuote, esimerkiksi kosmetiikkapurkki halutaan saada näyttämään houkuttelevalta mainoskuvassa, sen asettelu yhdessä tuotteen teemaa, väriä ja muotokieltä korostavilla asioilla ja esineillä on stailaajan työtä. Mainosstailaukset ovat kaupallista stailausta sen oikeassa merkityksessä. Mainosstailauksia voi tehdä printtilehteen, digijulkaisuihin, tv-mainoksiin tai sosiaaliseen mediaan. Stailaukset voivat olla pientä setuppien asettelua tai esimerkiksi kuviteltujen huoneiden tai miljöiden luomista studioon tai varta vasten valittuun lokaatioon. Stailaajan tulee myös tiedostaa liikkuvan kuvan ja still-kuvan erot asettelussa.

Stailaaja stailaa bileet kuin bileet

Yhä trendikkäämpää on järjestää teemalliset juhlat. Syntymäpäivät, häät, vauvakutsut tai muut elämän tärkeät tilaisuudet ovat tapahtumia joihin ammattistailaaja voi tuoda oman panoksensa. Yksityistilaisuuksien lisäksi stailaaja voi vastata pr-tilaisuuden stailauksesta, messuosaston yleisilmeestä tai yritystapahtumien näyttävästä esillepanosta.

Mikä tekee stailaajasta stailaajan

Stailaajaksi ei synnytä yhdessä yössä. Vaikka lahjakkuuksia luovaan suunnitteluun ja tekemiseen olisikin olemassa, on niin teorian kuin käytännön harjoitteetkin lähes pakollisia, jotta työtään voi selkä suorana tarjota asiakkaalle. Luovuuden ja villienkin ideoiden kehittäminen on tärkeää, mutta yhtä lailla käytännön kikkojen, sommittelusääntöjen ja ”kädet savessa” -työskentelyn oppeja on hyvä ottaa vastaan, ja harjoitella käytännössä, ennen kuin lähtee toteuttamaan stailaajan työtä kentälle.

Kenestä stailaaja

Stailaajan työhön voi kouluttautua, vaikka varsinaisia visuaalisen alan opintoja ei olisikaan takana. Vahva kiinnostus tuotteisiin, asetelmiin, luoviin suunnitelmiin ja konkreettisiin toteutuksiin on hyvä lähtökohta. Sisustusalalla työskentelevälle suunnittelijalle, myyjälle tai visualistille, stailaajan koulutus avaa mahdollisesti uusia ovia työmaailmassa.

Kiinnostuitko stailaajan työstä? Hae stailaajan koulutukseen!

Kirjoittaja, Riina Ahtola

Riina on ammattistailaaja, sisustustoimittaja, sisustussuunnittelija ja Remppa vai muutto Suomi -ohjelman sisustustuottaja ja stailaaja. Riinan esikoiskirja Idylli – Maaseutukoteja ilmestyi syksyllä. Riina on opettanut AJK-Jatkokoulutuksessa asunnon myyntistailausta ja kaupallista stailausta lyhytkursseilla jo useamman vuoden ajan.

Vieritä ylös