Kipa opiskeli AJK:ssa tapahtumatuottajaksi

Joskus asiat tapahtuvat omalla painollaan. Huomatessani ensimmäistä kertaa AJK:n tapahtumatuottajakoulutuksen ja muun opetustarjonnan (visualisti, sisustussuunnittelija) – olin jo mielessäni luonut prosessin, miten voisin tapahtumatuottajakoulutuksen avulla viedä omaa projektiani eteenpäin.  Olin lukenut Helena Wallon ”Tapahtuma on tilaisuus” kirjan moneen kertaan – ja että Helena itse olisi opettamassa; olin innoissani. Oppisopimuskoulutus mahdollisti joustavan opiskelun.  Olin käynnistelemässä aktiivisemmin oman yritykseni toimintaa. Palaset loksahtivat lopulta yhteen joulukuussa 2019. Tapahtumatuottajan opinnot alkoivat AJK:ssa tammikuussa 2020.

Työkaluja ja ideoita onnistuneen tapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen

Koulutus imaisi mukaansa itsestään; inspiroiva oppimisympäristö Vallilassa, Helenan käytännönläheiset esimerkit ja tapahtuma-alan ammattilaiset toivat tietoutta suoraan tapahtuma-areenoilta. Saimme työkaluja sekä ideoita siitä, miten tapahtumia voi lähestyä ja nostaa onnistumisprosenttia omissa projekteissa. Tavoitteiden asettaminen kohdalleen on tärkeää. Ettei tule luoneeksi tapahtumaa, jossa kohderyhmä ja sisältö eivät kohtaa tai se tärkeä punainen lanka katkeaa. Mitä tarinaa kerromme tapahtumassa? Miten luomme; herättelemme niitä aisteja ja tuotamme lopulta sen VAU-elämyksen? Miten mittaamme onnistumista tapahtuman jälkeen ja pidämme huolen siitä, ettemme unohdu?

Siirtyminen etäopetukseen ja virtuaalitapahtumien etukatsomoon

Ihanat opiskelijatoverit ympäri Suomea jakoivat omaa tietotaitoaan vahvistaen oppimiskokemusta ja innostaen lisää – hyvä tsemppaushenki säilyi läpi korona-ajan.  Etäopetus mahdollisti myös laaja-alaisemmin osallistumisen muiden linjojen koulutuksiin sekä verkostoitumisen toisten opiskelijoiden kanssa. Oman ryhmän kanssa tapasimme muutaman kerran ennen kuin rajoitukset astuivat voimaan ja siirryimme etäopetukseen. Pääsimme tavallaan suoraan virtuaalitapahtumien etukatsomoon. Saimme tietoa, jossa itse tapahtuma-alan ammattilaisetkin olivat uuden äärellä. Virtuaalitapahtumassa osallistujan intressiä säätelevät pitkälti samat säännöt kuin livetapahtumassakin. Kun perusasiat ovat kohdallaan ja tiedät, miten kohtaat yleisön ja pidät sen punaisen langan alusta loppuun käsissäsi – olet melko vahvoilla. Saimme tuoreeltaan tietoa virtuaalitapahtumista, mm. vuorovaikutuksen ja tapahtuman tempon merkityksestä. Tapahtumatuottajat itsekin testasivat juuri näitä asioita omissa virtuaalitapahtumissaan.

Ihminen on kuitenkin sosiaalinen eläin, joka kaipaa kosketuspintaa -ja livetapahtumia. Virtuaalitapahtumassa korostuu sen livetapahtuma-prosessin osaaminen. Virtuaalitapahtumassa ei riitä, että luot virtuaalisen ympäristön, jos perusasiat eivät ole siellä kohdillaan -Opasteita ja ohjeita tarvitaan virtuaalitilassakin liikkumiseen. Aikataulutuksen merkitys korostuu, tempo tiivistyy, kun taistellaan ruudun äärellä ihmisten mielenkiinnosta. AJK:n tapahtumatuottajakoulutuksen aikana käydään koko tapahtuman kaari, tavoitteiden asettamisesta ja suunnittelusta itse h-hetkeen. Mikä on tärkeää itse tapahtuman aikana, miten pitää ne langat käsissä loppuun asti, mitä tapahtuman jälkeen? -Miten voimme mitata onnistumista?

Tapahtumat luovat iloa, toivoa ja elämyksiä arjen keskelle

AJK:n lopputyö suoritettiin etänä. Kuulimme hienoja tarinoita jo järjestetyistä ja tulevista tapahtumista. Mitä haasteita korona asetti itse suunnittelutyölle?  Miten se prosessi kokonaisuudessaan meni? Jos tapahtuma oli toteutunut, miten tavoitteet ja itse tapahtuma kohtasivat toisensa? Minkälaista palautetta oli saatu ja mitä havaintoja oli tehty tapahtuman aikana? Mukana oli niin live- kuin virtuaalitapahtumiakin. Huikea oppimisen paikka! Iso kiitos ihanille opiskelijatovereille ja Helena Wallolle ja koko AJK:n tiimille! Miten tärkeää tänä poikkeuksellisena aikana on ihmisten voimaannuttaminen, jota tapahtumat parhaimmillaan tuottavat; iloa, toivoa ja elämyksiä sen arjen keskelle!

Tapahtumatuottajan tutkinto on nyt loppusilausta vaille valmis. Careerian tehdään vielä omat opinto-osuudet 2021 maaliskuun loppuun mennessä. Innokkaana opiskelijana pääsen tietysti myös nauttimaan AJK:n opintotarjonnasta aina valmistumiseen, 2021 huhtikuun alkuun asti.

”Mummonmarinadia” -tapahtumakonseptin suunnittelu

Korona kaatoi oman yrityksen hankkeen rahoituksen ennen kuin pääsin kunnolla edes alkuun. Koulutuksen aikana projektini painotus samalla muuttui. ”Feeniksin tuhkasta” on nyt syntymässä ”Mummonmarinadia” -tapahtumakonsepti, jonka tavoitteena on tuoda tietoa arvokkaasta ikääntymisestä ja ennakoinnin tärkeydestä asiaviihteen keinoin suurelle yleisölle. Konseptissa liikutaan asiantuntijuuden ja kuluttajan rajapinnassa. Annetaan ymmärryksen apuvälineitä, miten me jokainen itse voimme vaikuttaa oman elämämme kohdalle hyvän ja arvokkaan vanhuuden saavuttamiseksi.  Lempeää oivaltamista! Tapahtuman tarkoitus on yhdistää tarinoissa informaatiota, järkeä (palvelupolut, teknologia, pilotoinnit, hyvinvointi, esteettömyys), samaistumisen tunnetta, jossa katsojassa herätetään oivalluksia oman elämän kohdalla – vahvistaen samalla muistijäljen syntymistä. Olen samaan aikaan vähän kauhuissani sekä innoissani. Turvallinen olo on kuitenkin itse tämän tavoitteellisesti pidempikestoisen tapahtuman toteutuksen suhteen. Sain koulutuksessa sen punaisen langan päästä kiinni sekä paljon työkaluja, joita alan – nyt vain askel askeleelta ja sitä lankakerää pikkuhiljaa avaamalla; soveltamaan suoraan käytäntöön aikaisempaa tietotaitoa samalla hyödyntäen. Ollaan siis kuulolla!

Rakkaudella Kipa Hytönen

Elämän ihmettelijä, äiti, vaimo, tilasuunnittelija, käytännössä testaaja, puuseppärestauroija, tarinoista inspiroituva, Alzheimeria sairastavan ukin lähiomainen 2011–2019, esteettömyyskartoittaja, piirtäjä, englantilaisesta ruusutarhasta haaveileva, palvelumuotoilusta innostuva unelmoija, flown metsästäjä.

kipa@porkkanadesign.fi

Tutustu AJK:n tapahtumatuotannon koulutusvaihtoehtoihin:

Tapahtumatuottajan koulutus

Liiketoiminnan ammattitutkinto, tapahtumatuottaja

Tapahtumatuottajan verkkokurssi

Vieritä ylös